Лихвите по кредитите  вероятно ще започнат да се повишават през

...
Лихвите по кредитите  вероятно ще започнат да се повишават през
Коментари Харесай

БНБ: Лихвите по кредитите ще започнат да се повишават за Коледа

Лихвите по кредитите  евентуално ще стартират да се покачват през последното тримесечие на 2021 година, демонстрират прогнозите на Българската национална банка.

„ С последователното приключване на снадки период за отлагане на отговорности на клиентите на банките може да се чака нарастване на каузи на необслужваните заеми в банковите портфейли. Това евентуално ще повлияе за известно покачване на лихвените проценти по новоотпуснатите заеми “, се споделя в тримесечния разбор на Централната ни банка. През второто и третото тримесечие на 2021 година няма да се следят сходни динамичности и лихвите ще останат рекордно ниски, считат още от банката.

„ През второто и третото тримесечие на 2021 година чакаме лихвените проценти по депозитите да се запазят на достигнатите исторически ниски нива, за което ще способстват продължаващият забележителен приток на притеглен запас и високата ликвидност в банковата система “, се споделя в разбора.

Данните на Българска народна банка от извършена анкета измежду комерсиалните банки също по този начин демонстрират, че има известно стягане на стандартите при одобряването на молби за заеми от предприятия и семейства. Тази наклонност най-много това се усеща при потребителските заеми. Причината е по-ниската податливост на банките да поемат риск. Очакванията са нараснало търсене да има в сегмента на краткосрочните заеми.

Регистрирано е потиснато търсене на заеми за капиталова активност и понижаване на търсенето на потребителски заеми в изискванията на запазваща се неустановеност.

Към момента рецесията не въздейства на качеството на портфейлите с банкови заеми. По последни данни към края на април равнището на необслужваните заеми в трите съществени сегмента – бизнес заеми, ипотеки и потребителски заеми – има намаление на „ неприятните “ заеми. Все още обаче има заеми на обща стойност от към 10 милиарда лева, за които Българска народна банка е дала утвърждение да бъде отсрочено тяхното заплащане. Не е ясно какъв брой от тези заеми ще могат да се погасяват постоянно, когато пристигна време получателите им още веднъж да заплащат месечни вноски по тях.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР